Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Холандия - най-екологично отговорната страна в света

Холандия - най-екологично отговорната страна в света

Холандия винаги е впечатлявала и изумявала света със своите иновативни проекти. За радост много от тях са насочени към опазване на околната среда, грижа за животните, а и за хората. Представяме ви няколко примера, заради които спокойно можем да наречем Холандия най-екологично отговорната страна в света.

Там няма изоставени/бездомни животни

pets

Не отдавна не официално обявено, че няма бездомни котки и кучета в Холандия. Правителството е успяло да се справи с този проблем без да нарани животните. И в опит да осигурят права на кучетата, властите са създали много строги закони срещу насилието над животни.

Имат първата в света велоалея, захранвана със слънчева енергия

velo

Проектът се нарича SolaRoad и е съвместно постижение на правителството, частния сектор и учените. Първата част от тази алея е открита през 2015 г. Дължината ѝ е 100 метра, но това е само началото. Идеята е слънчевата енергия, която пътеката събира да осветява пътя и да зарежда електрически возила.

Зарядните за електрически автомобили са на всеки 50 метра

charging

В опит да спрат автомобилите на бензин и дизел, в Холандия усилено се работи за това жителите да шофират електрически автомобили. С тази цел са поставени зарядни за тези коли на всеки 50 метра.

Има цял град, в който няма автомобили

no cars

Холандският град Хутен е известен като най-безопасното място в света. В началото на 80-те години на миналия век 4000 жители решили, че трябва всички в градчето да карат велосипеди, но не и автомобили. И постепенно нещата се получили.

Властите възнамеряват да забранят продажбата на автомобили на дизел и бензин

no diesel

Планирано е тези автомобили да не се предлагат на пазара от 2025 г. Освен това собствениците на автомобили, които не са на бензин и дизел, са освободени от някои данъци и затова притежанието на екологични автомобили вече излиза доста по евтино - с цели 15 000 евро.

В Холандия закриват затвори, заради липса на затворници

prison

Преди много време холандското правителство предприе сериозни мерки за ограничаване на престъпността, които се оказват успешни. От 2009 г. насам са били закрити 19 затвора, защото няма достатъчно престъпници, които да влизат в тях.

В Холандия има екодукти - естествени пътища, по които да преминават дивите животни

ecoducts

Друга важна задача на холандското правителство е опазването на дивите животни. Затова на няколко места са изградени специални пътища, по които животните да могат безопасно да преминават от една част на гората в друга.


 920,    24  Ное  2016 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg