Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Екодизайн за по-приветливи и красиви градове

Екодизайн за по-приветливи и красиви градове

Повече от половината население на света вече живее в градовете и тази цифра само ще се увеличава. Затова и градовете трябва да станат по-добри за живеене, по-приветливи и по-красиви. Един от най-добрите начини това да се случи е чрез екодизайна.

Какво е екодизайн?

Това е термин, който по принцип се използва в архитектурата, но сега ще го използваме в смисъла на урбанизъм и градски дизайн. Това включва внимание към природата и внимание към качеството и начина на живот в градовете.

Основни принципи на екодизайна

Увеличаване на къщите, работните места и по-ефективно използване на земята. С две думи да се направи така че домовете и работните места на хората да бъдат до близо едни до други, по-достъпни.

Подсигуряване на откритите пространства в градовете - създаване на места за отдих и екологични коридори, така че и дивите животни, и растенията да могат да живеят в среда най-близка до естествената им.

Осигуряване на различни видове транспорт - винаги ще има място за автомобилите, но трябва да се направи така че да може да се използват и алтернативни начини за придвижване - алеи за велосипеди, места за пешеходци.

Да се направи всичко възможно за пестене на водата и енергията в градовете, за преработването на отпадъци и рециклиране.

Защо имаме нужда от екодизайн?

В повечето градове, в които ще отидете, ще видите, че те са в тотална дисхармония с хората, които живеят там. Обикновено доминира една група хора, а другите са експлоатирани. А след Индустриалната революция повечето градове оказаха и жестоко неблагоприятно влияние върху природата, заради различните видове замърсявания. Въпреки това все повече хора живеят в градовете, местят се в градовете и строителството се движи с по-бързи темпове от когато и да било.

Помислете си какво ще се случи, когато не 50, а 95% от човечеството заживее в градовете. Това ще има огромно значение за промените в климата, за достъпа до чиста вода и т.н. Засега се справяме, но поставяме живота на децата си на риск.

Кои градове се справят добре с екодизайна?

Засега има няколко отличаващи се добри примера - Ванкувър, САЩ, Стокхолм, Швеция, в Холандия също се справят добре. В Дубай също се правят опити, които обаче не се оказват много качествени.


 522,    29  Ное  2016 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg