Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Истинска или изкуствена елха за Коледа

Истинска или изкуствена елха за Коледа

Истинска или изкуствена елха? Това е въпрос, който подновява своята актуалност всяка година. По Коледа.

Само преди няколко десетилетия изобщо пък нямаше място за този въпрос, преди да се намери компания, която да стартира производството на изкуствени елхи. Тогава във всяка къща си имаше истинска елха, най-често отсечена от най-близката гора. Вече не е точно така. Да разгледаме по-подробно причините "ЗА" и "ПРОТИВ" истинските и изкуствените елхи.

ЗА и ПРОТИВ изкуствените елхи

Вина. Много хора се чувстват виновни да унищожат собственоръчно елха или да станат съучастници в процеса, чрез купуването на истинска елха, която е отсечена. А това не помага на празничното настроение.

Изкуствените елхи са и далеч по-евтини от естествените, което кара много семейства да ги предпочетат. Те също така не се нуждаят от поливане, не оставят иглички навсякъде и могат да се използват отново на следващата година.

Но...

Изкуствените елхи, казват някои експерти, могат да са много по-вредни за околната среда, отколкото унищожаването на естествена елха. В тяхното производство се използват вредни материали, не са биоразградими, което означава, че ще стоят в почвата с векове, след като бъдат изхвърлени.

Не на последно място, около 85% от изкуствените елхи се внасят от Китай, като това спомага допълнително за неблагоприятния им отпечатък върху природата.

ЗА и ПРОТИВ истинските елхи

Естествената елха в дома по Коледа е неповторима гледка и емоция. Тя внася уют и хубави спомени. 

В много страни има цяла индустрия по отглеждане и после рециклиране на елхи за празниците, която дава работа на хиляди хора.

Но истинските елхи са доста по-скъпи.

По тях могат да живеят насекоми.

Оставят иглички из целия дом.

За култивирането им често се използват изкуствени торове и вредни препарати, което е вредно за околната среда.

И когато се наложи да изхвърлите елхата след празниците, наистина ще ви стане мъчно.

За това дали ще имате истинска елха вкъщи за Коледа има значение и къде живеете. Ако около вас не растат елхи, то транспортирането им до този район в празничния сезон също води до замърсяване на околната среда.

Най-добрият еко вариант

Това е елхата в саксия. Можете да я внесете в дома си за около 10 дни, след което да я засадите около къщата си, а ако климатичните условия не позволяват, да я дадете на място, където могат да я засадят и съхраняват. Друг удачен вариант е, отново ако позволяват климатичните условия, да засадите една елха пред дома си, да се грижите за нея и да я украсявате всяка година.


 902,    05  Дек  2016 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg