Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Жирафите са застрашени от изчезване

Жирафите са застрашени от изчезване

Преди време се порадвахме на новината, че пандите вече не са застрашен вид, но сега има друг животински вид, който е застрашен от изчезване. Данните са на Международният съюз за защита на природата (МСЗП). Оказва се, че числеността на жирафите е спаднала с 40% през последните три десетилетия и така най-високият сухоземен бозайник е включен в Червения списък на организацията със степен "уязвим вид".

Основните причини за критичното намаляване броя на жирафите са незаконният лов, гражданските размирици, минната дейност и идващото с нея замърсяване, както и разширяване на площта на земеделски стопанства. За да се спре тази жестока тенденция, за жирафите трябва да се намерят защитени пространства, с достатъчно храна и вода, защитени от ловци и от всякаква вредна човешка дейност.

В света има девет подвида жирафи и всички те са застрашени. В момента в Африка са останали по-малко от 98 хиляди жирафа.

Правителствата "носят огромната отговорност да повишат усилията си за защита на биоразнообразието на нашата планета - не само само за себе си, а и за човешки нужди като хранителна сигурност и трайно развитие", изтъкна генералният директор на МСЗП г-жа Ингер Андерсен.

Жирафите са много интересни бозайници, с дълги крака и дълъг врат и могат да бягат със скорост около 56 км/ч. Използват дългите си вратове, за да достигат храна от върховете на дърветата. Жирафите живеят средно около 25 години в дивата природа. Всеки жираф има своя собствена шарка и цвят, затова всеки от тях е уникален.


 607,    09  Дек  2016 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg