Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Коралите са много по-стари, отколкото си мислим

Коралите са много по-стари, отколкото си мислим

Ново проучване доказа, че коралите са най-дълго живелите животни в света. Учени са установили, че някои от тях са на над 5000 години. А това откритие е важно, за да се разбере как коралите реагират на настоящите и как биха реагирали на бъдещите промени в околната среда. 

Много хора погрешно смятат коралите за растения, докато те са мешести от царството на животните, които живеят на колонии. Преди се считаше, че колкото е по-голяма една колония от корали, толкова по-стара е тя. Някои корали се размножават чрез делене, при което малки парчета се отчупват от големи колонии. Те изглеждат като млади корали, но техният геном е толкова стар, колкото на колонията, от която са се отделили. По същия начин и големите колонии изглеждат по-млади, отколкото са, защото са се смалили след деленето на корали от тях.

За да определят възрастта на коралите и най-вече на техния геном, учените са изследвали тези корали, които се размножават по полов път и така се е оказало, че те са на около 5000 години. Това е изненадващ факт, тъй като преди това се знаеше само за коралите, живеещи в студена вода, че са на над 1000 години. Добрата новина е, че, щом коралите са издържали 5000 години при какви ли не климатични промени, най-вероятно ще преживеят и тези, които предстоят.

 


 803,    14  Дек  2016 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg