Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Сняг в Сахара. Защо?

Сняг в Сахара. Защо?

Ако сте следили новините с интерес, то със сигурност сте разбрали, че през декември валя сняг в Сахара. Въпросът е защо и за кой път се случва това явление?

Най-голямата пустиня в света се простира на площ от 9 200 000 кв . км . Със сигурност тя не е обичайно място за снеговалежи. Но на 19 декември се появиха снимки, показващи как сняг покрива част от пустинята и по-точно - град Аин Сефра в Алжир. А там рядко вали сняг. В по-високите части се случва, но не и в дюните в пустинята.

sahara snow

Защо заваля в Сахара?

Оказва се, че никой не може да даде точен отговор на този въпрос и защо е паднал сняг в тази част на Алжир, макар че по принцип вали в други части на страната. Там се простира част от Атласките планини на 2500 км в северозападна Африка. В планините падат доста валежи от дъжд и сняг по най-високите части. Там дори се практикуват доста зимни спортове, но снеговалежът по пясъчните дюни е наистина нещо необичайно и изненадващо. Още по-странно е, че снегът се е задържал цял ден преди да се стопи.

Това е вторият път, в който вали сняг в Сахара. Първият снеговалеж там пада на 18 февруари 1979 г., когато снежната буря продължава половин час. Случвало се е и да има навявания от сняг в Сахара, но валежи са падали само през 1979 г. и в края на 2016 г.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg