Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо трябва да има сняг

Защо трябва да има сняг

След всичко изписано и изприказвано за студа и снега, които ни връхлетяха през последните дни, може би ще е полезно да си дадем отговор на някои, на пръв поглед елементарни, но важни въпроси, свързани със зимата. Вероятно след това няма да ни изглежда толкова абсурдно, че има много сняг и минусови температури през януари.

Защо е важно да вали сняг

Сезонният снеговалеж е важна част от климатичната система на Земята. Снежната покривка помага за регулиране температурата на земната повърхност, а след като снегът се стопи, той пълни реките и резервоарите в много страни. Всяка година снегът покрива средно 46 милиона кв.км. и около 90% от снежната покривка е в Северното полукълбо.

Коефициентът на отразяване на слънчевата светлина е много високо - около 80-90% от слънчевата светлина. За сравнение - дърветата, почвата и растенията отразяват само между 10 и 30 процента от слънчевата светлина. А тази висока способност на снега е отговорна за запазване енергийния баланс на Земята, защото той отразява слънчевата енергия в космоса, което помага за охлаждане на нашата планета.

Снегът действа и като изолационно одеяло на Земята. Под снежна покривка от само 30 сантиметра всички организми и почвата са запазени.

Промените в климата оказват влияние върху това колко сняг ще вали и колко дълго ще продължи зимният сезон. Между 1966 и 2010 г. площта на земната територия и моретата, покрити със сняг и лед, значително намалява в Северното полукълбо и според учените снегът ще продължи да намалява, падайки основно само в Европа и Азия. В същото време снегът се топи и значително по-рано, формирайки по-кратък зимен и по-дълъг пролетен сезон. Това изцяло променя водните запаси които хората използват за земеделие или за производството на електричество. Ски курортите на много места в Северна Америка, Нова Зеландия и Европейските Алпи отбелязват по-рано приключване на ски сезона заради дори малко повишение на зимните температури.

Тъй като промените в климата и снеговалежите могат да имат драматични последствия за околната среда и за хората, учените са развили метод за стриктно измерване на това каква част от планетата е покрита със сняг. В дългосрочен план това измерване ще им помогне да разберат как точно се променя климатът и ще могат ли нормално да се посрещнат нуждите на хората и на земята.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg