Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Прециклиране - какво е и как се прави

Прециклиране - какво е и как се прави

Повечето от нас разбират концепцията за рециклирането и са започнали да я прилагат в ежедневието си. Но какво означава прециклирането? У нас може би все още този термин изобщо не е познат. Най-общо казано - това е практиката по намаляване на отпадъците, така че да не се налага те да бъдат рециклирани.

Защо е важно да започнем оттам?

Да не забравяме, че, за да бъдат рециклирани отпадъците, те трябва първо да бъдат събрани и извозени с превозни средства. След което биват разтопени и разбити до използваеми продукти. А това изисква време и средства.

Как да прециклираме?

Пестете от използването на хартия

Хартията е най-мащабният отпадък в САЩ и Великобритания. А в днешно време не е трудно човек да пести хартията. Четете сайтове, а не вестници, откажете се от хартиени фактури за комунални услуги и се абонирайте за електронните им варианти, записвайте си важни неща в смартфона, а не в тефтери. Когато трябва да принтирате документи, използвайте и двете страни на листа.

Пазарувайте на едро

Ако купите една голяма кутия със сок или мляко, това означава по-малко опаковки за преработване, отколкото когато купувате малки разфасовки от половин или един литър. Така хем ще имате продукти за по-дълго време, хем ще прециклирате.

Избягвайте пластмасовите опаковки

Когато ще ходите на пазар, вземете си хартиена или платнена чанта, в която да слагате продуктите си, за да не купувате всеки път найлонови чанти. Това ще ви спести пари и ще опазвате природата едновременно.

Избягвайте пластмасовите шишета и кутийки

Счита се, че рециклираме само 20% от пластмасовите бутилки, които използваме. Така че колкото повече ограничим употребата им, толкова по-добре.

Презареждащи се батерии

Да, тя струват повече, но издържат много по-дълго и са по-безвредни за околната среда от обикновените батерии.

Не изхвърляйте веднага старите си вещи

Преди да захвърлите онова канапе или стария си телевизор на боклука, пробвайте да ги продадете или подарите в някой от сайтовете, създадени с тази цел. Това, което за вас е боклук, може да е съкровище за някой друг.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg