Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо въглеродният диоксид е толкова вреден

Защо въглеродният диоксид е толкова вреден

Какво не знаем за този газ, който изпуска топлина в атмосферата и допринася за климатичните промени?

Постоянно чуваме колко вреден е въглеродният диоксид (CO2), когато стане дума за климатичните промени. CO2 е газ, който се появява в атмосферата заради човешката дейност и е eдин от парниковите газове, сред които са още: пара, озон, метан, диазотен оксид. За да разберем ефекта на тези газове, трябва да започнем със Слънцето. То изпраща слънчево лъчение към Земята под формата на светлина. Атмосферата връща част от това лъчение, а останалата част от него стига до повърхността на земята и затопля земята и океаните. След което Земята излъчва своя топлинен запас под формата на инфрачервени лъчи. Някои от тези лъчи напускат атмосферата, а други се абсорбират от нея и се излъчват повторно от атмосферните газове. Тези газове - парниковите газове помагат за запазването на нормалната температура на планетата.

В продължение на милиони години производството на парникови газове е било регулирано от естествените механизми на планетата. Те са били абсорбирани и излъчвани със сравнително постоянни нива. Но хората, с тяхната дейност, нарушават този баланс и този процес се забелязва от средата на 1700-те години, с началото на Индустриалната революция. Оттогава постоянно добавяме парникови газове към атмосферата, най-вече CO2, във все по-големи количества, затопляйки планетата все повече и повече.

co2

CO2 е 84% от всички парникови газове, изпускани в атмосферата и дължащи се на човешката дейност или над 30 милиарда тона на година. Най-голямата част от него е заради емисиите от горива за електричество или транспорт, както и от производствени процеси.

Въглеродният диоксид не вреди само на атмосферата, той е направил и океаните с 30% по-киселинни, като по този начин е навредил на много от организмите, живеещи там. Очаква се през следващите години този процент да се увеличава.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg