Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Първото летище за птици в света

Първото летище за птици в света

По принцип птиците и летищата не си подхождат особено. Не са в хармония. Освен ако разбирането ви за хармония не включва блъскането на диви патици, гълъби и други птици в прегради, поставени от хората. Но да оставим нещата в ръцете на Китай, където всичко е по-голямо, по-мащабно, по-високо и по-организирано.

Точно там имат сериозни планове да изградят първото в света летище за птици. А когато в Китай се заемат с нещо, те го довеждат до край. Плановете са то да бъде в Тиендзин и всъщност не е летище, както ние си представяме летищата, а по-скоро огромна площ, организирана така че да събира стотици, дори хиляди птици, които отлитат и сее приземяват там ежедневно. Идеята е над 50 вида мигриращи птици, предимно водни, някои от които са застрашени, да има къде да спрат, да починат и да се нахранят преди да продължат полета си.

BirdAirport1

Предвидената територия от 61 хектара преди е била депо за отпадъци. Тя ще бъде отворена, освен за мигриращите птици, и за посетители, като се очакват около половин милион на година. "Летището за птици" ще осигури едновременно убежище за застрашени видове, както и нови "бели дробове" за Тиендзин, благодарение на огромната зелена площ. С оглед нуждата на птиците тази територия ще бъде разделена на крайбрежни плитчини, тръстикови пространства и бързеи, предназначени за убежища на различни видове птици.

Ако всичко върви по план, летището за птици трябва да е завършено през 2018 г. Проектът е част от по-мащабен такъв, който има за цел да задържа, намалява и отвежда водата в почвата, за да се предотвратят големи наводнения и бедствия, които са често срещано явление в Китай.


 890,    28  Фев  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg