Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Каква е цената на един хляб за околната среда

Каква е цената на един хляб за околната среда

Хлябът е важен. Той не е важен само заради енергията, която ни дава, но е важна символиката му. Когато се храним с други хора, казваме "Да разчупим хляба", в Библията пък Исус казва, че е "хлябът на живота", така че хлябът е исторически и културно значим символ от хилядолетия.

Ново проучване обаче доказва, че хлябът всъщност вреди на нещо друго, много важно за нас, а именно - околната среда.

Изследователи от английския университет в Шефийлд обръщат внимание на всяка стъпка по веригата от семената до доставянето на хляба по рафтовете в магазина, за да оценят как всяка стъпка се отразява на околната среда.

И ако си мислите, че завиването на хляба в найлонови торбички е най-големият проблем, лъжете се. Проучването доказва, че повече от половината от ефекта върху околната среда, който оказва производството на хляб, идва от култивирането на пшеницата, заради торовете, които се използват. Точно те оказват огромно влияние върху глобалното затопляне. Главната причина за това е, че е необходима много енергия за производството на тези торове. Те са изкуствени и се състоят от химикали, като метан, въглероден диоксид, амоняк и азот.

Разбира се, изкуствените торове са употребяват, за да се произведе повече хляб, който да не бъде толкова скъп за консуматорите му, но да има и някаква печалба за фермерите. Около 100 милиона тона от тези торове се използват всяка година не само върху пшеницата, но и върху други култури, като това допринася много за образуването на паркниковите газове.

Какво да правим като потребители?

Да започнем да купуваме хляб, който не е бил произведен от пшеница, отгледана с изкуствени торове. Ако можем да намерим производител, който предлага такъв хляб, разбира се. Да приготвяме сами хляба, който ядем с брашно, за което знаем, че не е добито от зърнени култури, отглеждани с изкуствени торове.

 


 836,    06  Мар  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg