Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо мирише дъждът

Защо мирише дъждът

Добре познаваме израза "Мирише ми на дъжд". Но замисляли ли сте се някога защо мирише дъждът и на какво точно? Нали дъждът е просто вода. Откъде тогава идва миризмата? Учени от Мазачузетския технологичен институт са използвали специални камери, за да покажат как миризмата на дъжд попада във въздуха и как се разпространяват бактериите.

Те са провели редици изследвания и са установили, че дъждовните капки, при удара си върху множество повърхности, отделят малки въздушни балончета остават под капките, след което се издигат във въздуха и изчезват в него. Тогава усещаме корените на миризмата на петрихор (мирис на почва, на земя) и ухание, което свързваме в дъжда.

Тези дъждовни капки обаче разпространяват повече от мирис. При определени услови те също така разпространяват бактерии. Когато дъждовните капки падат с подобна на скоростта на светлината и в климатични условия като в тропическите райони, те образуват мъгла или аерозоли. Всеки аерозол носи няколко хиляди бактерии от почвата. Тези бактерии живеят повече от час в атмосферата. Те лесно могат да бъдат разнесени от вятъра на далечни разстояния.

raindrops

Не всичкият дъжд е еднакъв

Има различни типове дъжд. Описните по-горе процеси са по-характерни и най-добре наблюдавани при лек или умерен дъжд. Колкото по-силен е дъждът, толкова по-малко вероятно е въздухът да се образуват тези балончета от въздух и да се издигнат в атмосферата.

Във видеото можете да наблюдавате тези малки балончета въздух, които носят мирис, бактерии и микроби:

 


 1316,    09  Мар  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg