Потребителско име *
Парола *
Запомни ме

Дървесната жаба на точки и нейният страхотен трик

Южноамериканската дървесна жаба на точки е забележителна в много отношения с бледожълтото си тяло и точки по кожата. Тя обаче има и тайна способност, която доскоро беше скрита дори за науката. Оказва се, че тази жаба може да свети в синьо и зелено под ултравиолетово осветление.

В списание Nature се казва: "Способността да абсорбират светлина на късочестотни вълни и да излъчват тази светлина на по-дългочестотни вълни се нарича флуоресценция, но рядко се среща при сухоземните животни. Досега се считаше присъщо само на амфибиите. Но вече е ясно, че се среща при дървесната жаба на точки, като тя използва флуоресцентни молекули, напълно различни от тези при другите животни.

Учените считат, че този вид жаби може да не са единствените с тази способност да светят и да променят цвета си. Това откритие напълно преобръща начина, по който се гледа на жабите досега.


 928,    17  Мар  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg