Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Кое е дървото на годината

Кое е дървото на годината

Старият дъб, наречен Йозеф, е победителят за 2017 г. в конкурса за Европейско дърво на годината.

Състезанието започна през 2011 г., като имаше за цел да подчертае значението на вековните дървета в Европа и в него се включиха е участници от 16 страни, както и хиляди хора. Последната битка беше между Дъба Йозеф от Полша и Бримънския дъб от Уелс. Йозеф е на 650 години, а Бримънският дъб - на 500 години. По ирония на съдбата, Великобритания, която се слави с безброй прекрасни стари дървета, никога не е печелила наградата. Ето и топ 3 на печелившите:

1. Дъбът Йозеф, Полша – 17597 гласа.
2. Бримънският дъб, Уелс, Великобритания – 16203 гласа.
3. Липата от Липка, Чешка република – 14813 гласа.

Йозеф е горд символ на Полша от векове наред. Той дори е бил изобразен на полските банкноти от началото на 20 век.

polish bill.jpg.838x0 q80

 

А според историците, дървото е служило като подслон за двама братя евреи, които са се укривали там от нацистите през Втората световна война.

Участникът от България беше Вековният дъб край църквата в Насалевци – пазител на мястото и хората, който събра 6670 гласа.

Vekoven dub Bulgaria

Вековният дъб край църквата в Насалевци – пазител на мястото и хората
Величествен вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата "Рождество Богородично" в село Насалевци, община Трън. Дървото е защитено и е на възраст над 600 години. Мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.). Църквата "Рождество Богородично" е построена през 1859 г. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.


 872,    27  Мар  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg