Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Белоглавите лешояди, отровени край Кресна

Белоглавите лешояди, отровени край Кресна

Тревожната еко новина от последните дни вече развълнува всички българи, загрижени за опазването на природата, а именно:
Почти цяла колония белоглави лешояди е изтровена в района на Кресненското дефиле. Причината е незаконно използване на отрова през март, алармират еколози на сайта на "Зелени Балкани".

От екипа на Фонда за дивата флора и фауна разказват подробно за поредицата от инциденти през последните две седмици. Това е провалило изцяло 15-годишния труд на еколозите за завръщането на вида в района.

От 12 март досега експертите, които работят по възстановяването на рядката граблива птица в района, стават свидетели на отравянето на почти цялата новосъздадена колония там. До момента има намерени пет мъртви и един в тежко състояние белоглави лешояди. Това е само малка част от липсващите птици.

Броят на отровените ще надмине 15-20 птици, част от които са и почти всички двойки, които за пръв път са започнали гнездене през тази година, прогнозират експертите.

В рамките на тези две седмици са намерени мъртви и други животни, сред тях са няколко врани, лисица, вълк, което доказва, че в района се хвърля умишлено отрова, която засяга цялата хранителна верига и е опасна и за хората.

В България Белоглавият лешояд е строго защитен вид (Закон за биологичното разнообразие – Приложение 3). Среща се в Източни Родопи. Видът е бил смятан за изчезнал от страната през 70-те години на 20 век.
През 1978 година е открита малка колония до язовир Студен кладенец с една размножаваща се двойка. След сериозни целенасочени природозащитни действия от страна на МОСВ, БДЗП и други НПО (обявяване на защитени територии, изкуствено подхранване и мониторинг) популацията нараства. До този момент.


 849,    30  Мар  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg