Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Метанови емисии от планинските дървета

Метанови емисии от планинските дървета

Според ново прочуване, стеблата на дърветата в планинските гори по-скоро излъчват метан, отколкото да го поглъщат, като по този начин излизат на преден план, като още един източник на мощния парников газ.

Метанът е около 25 пъти по-силен от въглеродния диоксид и около 33 пъти по-силен, когато се касае до влиянието му в атмосферата. Задари значението на метана за глобалното затопляне, е много важно да се идентифицират всички негови източници и как те го разпространяват в екосистемата.

Планинските почви по принцип събират и задържат метан, но проучването на учени от Университета Делауеър доказва, че този метан може да се излъчва чрез стеблата на дърветата в тези райони. Изследователите проучили 30 акра планински гори в Мериленд, САЩ, за да измерят нивата на метан и въглероден дикосид в почвата, дърветата и мъртвите клони по земята в тези гори.

Оказало се, че някои части от сурови дървесни части поглъщат метан, а други излъчват метан. Това се отнася и до живите дървета. Все пак говорим за наистина ниски емисии.

Температурата също оказва вличение върху поглъщането и излъчването на газовете. При по-висока температура, почвата обикновено (но не задължително) поглъща повече метан. Учените предполагат, че метанът се формира в горещите точки на почвата. Друг начин за образуването му са инфекции в самите дървета, но засега смият механизъм на oбразуване на метана в планинските гори не е съвсем ясен.

Върху това учените смятат да се фокусират в бъдеще, като изследват различни гори.


 4338,    11  Апр  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg