Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Облаците, вдъхновили картината "Викът"

Облаците, вдъхновили картината "Викът"

Картината "Викът" на норвежкия художник-експресионист Едварт Мунк изобразява фигура с ужасено изражение, която държи лицето ви в ръце, а небето отгоре е изпълнено с цветни вълнисти линии. Защо тази фигура крещи? Оказва се, че причината за това се дължи на страшните облаци.

Норвежки учени предполагат, че Мунк е бил вдъхновен за това произведение от седефените облаци. Понякога през зимата, след залез слънце или преди зазоряване, невероятно ярко оцветени облаци се формират на частично тъмното небе.
Този рядък вид облачни образувания са известни като "полярни стратосферни облаци" или "седефени облаци". Те могат да се видят само в райони като Исландия, Аляска, Северна Канада, Скандинавските страни и Антарктика. Скандинавците ги наричат ​​"майка на перли" заради техните ефектни преливащи цветове. Описвани като "едно от най-красивите облачни образувания," седефените облаци също така са и най-разрушителните за нашата атмосфера.
Тяхното присъствие насърчава химична реакция, която води до разпад на озоновия слой, който е щитът на планетата срещу вредните лъчи на слънцето.Те не са съставени изцяло от водни капчици, а от смес от естествено срещащи се вода и азотна киселина, която идва от промишлени източници. Седефените облаци по-често се наблюдават в южното полукълбо. Вследствие на това озоновият слой е по-тънък над Южния полюс, в сравнение със Северния.

the scream painting.jpg.838x0 q80

Ето какво пише в бележките в дневника на Мунк за неговата творба "Викът":

Разхождах се с двама приятели, когато слънцето залязваше. Небето изведнъж стана кърваво червено и аз почувствах вълна на безкрайна тъга. Спрях се, облегнах се на оградата, уморен до смърт, а над синьо-черния фиорд и над града облаците преминаха като кървави и пламнали езици. Приятелите ми продължиха, а аз останах назад и, треперейки от страх, почувствах как велик безкраен вик преминава през природата.


 11720,    28  Апр  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg