Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Глобалното затопляне носи заплахата от нови и стари вируси

Глобалното затопляне носи заплахата от нови и стари вируси

През 1999 г. руски учени намериха замразен мамут в сибирксите ледници и по-точно в слоя под повърхността на ледника, който е станал достъпен в следствие на разтапянето на ледовете. Сега учените са сигурни, че в тези ледове може да се крият още много непознати и опасни за човечеството болести.

Става дума за вируси, бактерии и гъби, които изобщо не познаваме или считаме за отдавна изчезнали. Но те може да се крият в замръзналите езера или в ледниците. А глобалното затопляне е причината за топенето на много ледници, което може да доведе до сблъсъка на човечеството с вируси и болести, с които отдавна не се е сблъсквало.

Необичайно горещото лято на 2016 г. доведе до топене на ледове в Сибир, както и до откриването на останките на елен, умрял от антракс преди 75 години. Бактерията, която причинява антракса, достигнала до почвата и водата, като 12-годишно момче починало от инфекцията и много други хора пострадали от нея.

Какво друго може да се крие под леда

Учени от целия свят изследват ледовете на Арктика и Антарктика от години и вече са установили наличието на вирус на грип, който е убил между 20 и 40 милиона хора по света и сега е запазен непокътнат в ледовете на Аляска. Според проучване от 2009 г., в ледовете на Антарктика се крият около 10 000 видове грип, включително и такива, които не били познати на учените преди това.

Заради глобалното затопляне и топенето на ледовете, става все по-вероятно те да стигнат до нас. Учените твърдят, че това може да стане най-вече чрез птиците, които мигрират. Някои вируси няма да оцелят след топенето, но други оцеляват и се предават лесно от птици и животни на хората, веднъж излезли на повърхността.

Оказва се обаче, че топящите се ледове не са единственият източник на тези болести. Много от тях се пренасят и от насекоми, които разширяват своето местообитание, отново заради глобалното затопляне.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg