Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Направи си сам: напоителна система с дъждовна вода у дома

Направи си сам: напоителна система с дъждовна вода у дома

Ако някога сте се чудели дали варелите с дъждовна вода могат да облекчат бюджета ви, или да помогнат за опазването на околната среда, да знаете, че могат. Как по-точно?

Тази система - със събирането на дъждовна вода във варели е позната и се практикува от много години, но, ако ще сте от хората, които се възползват от нея, важно е да го направите правилно. Защото, ако водата във варела е много застояла и има лоша миризма, тя няма да е добра за употреба. Ето няколко съвета как да си направите сами система за напояване с дъждовна вода у дома:

1. Нека варелът, в който ще се събира дъждовната вода бъде с тъмен цвят. Ако не е, боядисайте го в такъв. Светлите варели пропускат ултравиолетовите слънчеви лъчи, като по този начин позволяват водата в тях да замирише на развалени яйца.

2. Добре затворен варел. Капачката на варела трябва да е достатъчно малка, за да не позволява на комари и други насекоми да влизат вътре във водата.

3. Изберете варел с подвижен капак. Така ще е по-лесно да поддържате варела и да го почиствате периодично. Така в него няма да се образуват тиня и водорасли, а и почистването е особено важно особено след сезона на полените.

4. Осигурете адекватен приливник на варела. Тъй като варелите обикновено са прикрепени към къщата, преливането на вода може да причини проблеми, ако не е добре измислено.

5. Сложете отвора колкото е възможно по-близо до дъното на варела. Това ще позволява по-доброто и пълно изпразване на съда, когато е необходимо.

rainbarrel system 550

За какво се използва тази система? Най-често за напояване на растенията в градината. И основната грешка, която някои хора често допускат е, че поставят варела твърде далеч от растенията, които искат да напояват с водата от него. Друга грешка е да се пригоди варел, в който е имало друга течност за варел за дъждовна вода. Най-добре е да си закупите специално направен за тази цел съд, който не е бил ползван преди.

Друга цел, за която може да се използва дъждовната вода от варела, е за къпане. Ако имате двор и градина, в която прекарвате много от часовете си през лятото, дъждовната вода от тази система може да е чудесен източник за освежаване през горещите летни дни. За тази цел, разбира се, трябва да се уверите, че системата ви работи и че водата в нея е достатъчно чиста и топла.

 

 

 


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg