Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Въздухът в София вече не е толкова мръсен

Въздухът в София вече не е толкова мръсен

Съвсем наскоро Европейският съд осъди България заради сериозното замърсяване на въздуха в страната. Навярно си спомняте и данните, според които България е на 16-то място в списъка със страните с най-замърсен въздух в света.

Пряко засегнати от въздуха, който дишат в столицата, граждани създадоха мрежа за измерването на замърсяванията в реално време. Идеята е на двама предприемачи Стефан Димитров и Николай Лучев, които живеят в центъра на София и вече те, и техните деца са имали здравословни проблеми заради мръсния въздух, който дишаме. Тяхната инициатива е отговорна за инсталирането на вече 15 измервателни станции в столицата, които показват данни в реално време.

Преди няколко дни, в телевизионно интервю с двамата предприемачи стана ясно, че, за щастие, въздухът в София вече не толкова мръсен и можем да дишаме по-спокойно. Също така, противно на очакванията, най-голямото замърсяване на въздуха е причинено не от хилядите автомобили, които се движат в града (макар че и те имат своя не малък принос), а най-вече от дървата и въглищата, които много домакинства ползват за отопление през зимния сезон.

В момента, както можете да видите на картата, няма данни за сериозни замърсявания на въздуха и превишаване на допустимите норми.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg