Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Майките орангутани кърмят децата си 8-9 години

Майките орангутани кърмят децата си 8-9 години

Темата за кърменето е доста често обсъждана в съвременното общество. Когато обаче става въпрос за кърменето на животни, които живеят по дърветата, винаги е имало много въпросителни, защото те се хранят скришно и за изследователите винаги е било трудно да установят как точно и колко дълго протича този процес.

Наскоро обаче, екип от учени, посветил доста усилия на това да установи хранителните навици при орангутаните и се стигнало до заключението, че женските орангутани могат да кърмят децата си до 8-9-годишна възраст - най-дълго от всички примати в света.

Всъщност малките орангутанчета започват да ядат и друга храна много по-рано, но всеки път щом има недостиг на плодове и друга храна, те се обръщат към майките си за мляко. И така докато станат на 8-9 години.

Заключенията са направени от учените, след като изследвали зъбите на вече починали орангутани. В тях имало завишени нива на барий. А по време на кърмене тези нива са винаги с по-високо съдържание в зъбите. Те също така свидетелстват, че през първата година от живота си, орангутанчетата са се хранели само с майчино мляко, след което са започнали да приемат плодове и други храни, но са сукали и мляко до 8-9-годишна възраст. 

Според учените, това откритие е полезно, тъй като може да помогне за оцеляването на вида.

 


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg