Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
По-екологично е да заменим телешкото с боб

По-екологично е да заменим телешкото с боб

Имахте ли представа, че кравите произвеждат повече вредни парникови газове от автобомилите?

Колко вредни за газовете, отделяни от кравите стана ясно преди няколко години, след доклад за Федерацията за защита на потребителите в Германия. Оказа се, че, независимо дали се отглеждат на открито или във ферми, за всички крави е характерно, че се оригват и отделят газове. Подобно на всички преживни животни, кравите постоянно отделят метан – парников газ, който е 23 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Колкото и да са зловонни прасетата, именно газовете на милионите говеда, кози и овце допринасят за глобалното затопляне.

Сега в САЩ са готови с евентуално решение на проблема, като препоръчват, вместо телешко, хората да консумират по-често боб. Не е изненадващо, че точно оттам идва тази идея, тъй като в Америка се консумира значително количество телешко месо, а то пък продължава да бъде една от най-вредните за околната среда храни. Производството на боб причинява само 1/40 от парниковите газове, отделяни по време на производството на телешко.

Ето защо е силно препоръчително да се заемни телешкото с боб. Поне два пъти в седмицата. Освен това бобът е полезна храна, богата на белтъчини и засищаща, а и може да се приготвя по различни начини. На нас са ни добре познати - боб яхния, бобена салата, боб с чушки и т.н. Съществуват множество интересни рецепти за приготвяне на боб.

Очаквано или не, но е факт - да се яде боб е много по-екологично от това да се яде телешко месо.


 873,    29  Май  2017 ,   Екология

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg