Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Компост

Как да направим домашно компостиране?

Компостирането е процес, при който органичните материали се разграждат до хумусоподобен материал, наречен компост или биотор. Това е естествения начин, по който природата преработва органичните отпадъци и обогатява почвените характеристики.

Ако живеете в къща и имате градина или двор, лесно можете да си направите компост. За изграждането му не е необходима електроенергия, няма разходи за поддръжката му, но ще разполагате с готов компост 2-3 пъти на година.

Най-важните условия за правилното му изграждане и функциониране са:

Разположението – правилната позиция е да поставите съоръжението директно върху почвата. Това ще даде възможност на микроорганизмите, живеещи в нея да проникнат в компостера.

Слънчевата светлина – съоръжението се нуждае от слънчева светлина, за да изпарява влагата, но не трябва да пресъхва напълно. Подходящи са места със шарена сянка.

Влагата – нейното ниво трябва да е около 60%. Органичните материали трябва да са влажни, но не и мокри. Ако компостът е прекалено влажен, това означава, че трябва да се добавят сухи съставки и обратно. Ако материалите са сухи, процесът на разграждане може да спре.

Вятърът – компостерът трябва да бъде на защитено от вятъра място, но с достъп на въздух до него.

За да бъде процесът на компостиране бърз, трябва да се спазва съотношението между въглерод и азот. Органични материали богати на въглерод са “кафявите” материали - клони, слама, сухи листа, дървени стърготини, картон, а “зелените” - треви, отпадъци от плодове и зеленчуци са влажни и богати на азот.

Полезни съвети за добри резултати:

Какво можете да слагате в компостера:
Остатъци от месни и млечни продукти, хляб, черупки от яйца, от кафе и чай, пепел от въглища или дървесина, цигари (тютюн или пепел).
Всякакви отпадъци на плодове и зеленчуци, костилки, саксийни растения, рязан цвят и зелени листа, окосена трева, клони, слама, сухи листа, стърготини, използвана почва.

Какво да не слагате:
За да избегнете лошите миризми, които са предпоставка за поява на насекоми и гризачи е желателно да не слагате месни и млечни отпадъци и мазнини.
Някои остатъци могат да съдържат вредни вещества и паразити - филтри на цигари, материали създадени или обработени с химични продукти, съдържание на тоалетни на домашни любимци.

За бързина на процеса:
За „дъно“ на компостера положете обемист органичен материал, например клончета. Това ще даде възможност въздухът и водата да циркулират ефективно. След този слой следват останалите органични отпадъци от градината и кухнята.
Доброто смесване на отпадъците води до по-бързото и лесно осъществяване на процеса. Това означава размесване на мокрите и сухите отпадъци, както и на големите, с по-малки материали.
Компостирането е процес, който има нужда от въздух. При разлагането обемът му намалява, което води до намаляване на количеството кислород, който постъпва. За да проникне кислорода е важно съдържанието да се разбърква приблизително 2 - 3 пъти месечно.

Процесът на компостиране трае около 5-6 месеца, но резултатът който ще получите е най-качествената биотор за Вашата градина. Компоста връща хранителните вещества и микроелементите в почвата и тя се превръща в най-добрата „храна“ за растенията, които отглеждате.

Друг полезен ефект е, че домакинството Ви ще намали битови отпадъци до 30%, което автоматично увеличава Вашия принос за опазване на околната среда.


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg