Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо йога позите са кръстени на животни

Защо йога позите са кръстени на животни

Кобра, орел, котка, гълъб... Има и много други. Не говорим за самите животни, а за позите в йога, които са кръстени на тях. Но защо точно на животни? 

Разбира се, няма еднозначен отговор, има няколко теории. Всички те се въртят около схващането, че древните йоги намирали имитирането на животни и птици доста вдъхновяващо и освобождаващо за духа и тялото занимание. Позата въплъщава познат аспект от поведенеито на животното и се превръща едновременно във физическо и психическо упражнение, пресъздавайки символизма на товa животно.

Кръщаването на позите в йога на животни (риба, паун, гарван, орел, костенурка) и на природни явления (дърво, планина и др.) ни напомня, че ние сме свързани с всички същества, с всички явления в природата, че сме част от едно цяло. Няма по-низше животинско царство, нито по висше, по-скоро всички съществуваме като минало, настояще и бъдеще в едно. Котките например, са царе на успокояването. Ако следваме техните движения, можем да придобием и тяхната мъдрост.

Животинските пози могат да помогнат на човек да се свърже с душата си, аспект, който често пренебрегваме в забързаното си ежедневие. Но преди да направим позата с име на животно, е хубаво да се опитаме да си представим какво означава да си това животно, да помислим как живее то, как се храни, как играе и как движи тялото си.

 


 544,    28  Фев  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg