Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо пандите са черно-бели

Защо пандите са черно-бели

Пандите са лесно разпознаваеми, благодарение на черно-бялата си окраска, но не знаем почти нищо за причината козината им да е точно в тези цветове. Наскоро обаче, учените, които също така са открили причината за черните и белите линии на зебрите, предлагат обяснение и за цвета на пандите.

Оказва се, че главният виновник за цвета на пандите е бамбукът. Това растение не е чак толкова хранително и затова пандите трябва да го търсят във всички възможни райони, където расте, за да продължат да се хранят. Тъй като те не спят зимен сън през зимата, намирането на бамбук в снега налага те да се слеят със средата. За тази цел имат бяла козина по лицето, врата, коремчето и дупето. Но тъй като бамбукът е основната им храна, на пандите често се налага да бродят през джунглата, затова имат черно по краката, за да се крият по-добре от хищниците.

Оцветяването по лицето на пандите - черните уши и черните кръгове около очите нямат нищо общо с бамбука и камуфлажа. Изследователите предполагат, че ушите им са черни с цел заплаха, нещо като "Гррр! Пазете се!", а черните кръгове около очите може би служат като отличителни знаци сред самите панди.

 


 502,    07  Мар  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg