Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Интересни факти за лъвовете

Интересни факти за лъвовете

Наричаме лъва "Кралят на джунглата", но какво друго знаем за него? Ето няколко интересни факта за лъвовете:

Мъжките лъвове са пазители на територията и на прайда си, докато женските лъвове ловуват. Почти винаги мъжкият се храни пръв.

Ревът на лъва може да бъде чут от 5 мили.

Преди прайдовете на лъвовете са огласяли с рева си Африка, Европа и Азия. Сега се срещат само в някои части на Африка и в парка за лъвове в Индия, който е създаден точно с цел да се опазят и последните лъвове в Азия.

Въпреки че наричат лъва "Кралят на джунглата", лъвовете не живеят в джунглата. Те живеят в равнините и на поляните. Хората вярват, че това объркване идва от грешната свързаност на джунгла с Африка.

Лъвът е националното животно на 8 държави (има го на националния флаг): България, Англия, Люксембург, Сингапур, Белгия, Албания, Етиопия и Нидерландия.

Лъвовете са 6 пъти по-чувствителни към светлина от хората, което им дава голямо предимство, когато ловуват.

Лъвиците ловуват на групи, като примамват плячката, която обикновено е по-бърза от тях, в кръг от лъвици, като най-силната от тях сваля жертвата.

По принцип лъвовете ловуват нощем. Ядат предимно биволи, зебри, млади слонове, жирафи, хипопотами, носорози.

Лъвовете общуват помежду си по различни начини - мъркане, близане, търкане на главите, рев и други. Всеки звук, който издават е с различна сила и може да означава различни неща, тъй като комуникативните им способности са силно развити.

Гривата на лъва потъмнява с времето.

Точно както котките у дома, лъвовете могат да спят до 20 часа на денонощие.

В дивата природа лъвовете живеят около 10-14 години.

От всички лъвове африканските са най-социални.Обикновено един прайд се състои от до 15 лъва.

Лъвиците приемат ролята си на майки много сериозно. Те се грижат за малките си, докато те могат напълно да се грижат за себе си. Дори се грижат и за други изоставени лъвчета, за да им дадат шанс да оцелеят.


 2023,    14  Мар  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg