Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Могат ли микробите да ни направят по-добри хора

Могат ли микробите да ни направят по-добри хора

Представете си, че добротата може да се разпространи като обикновена настинка или вирус.

Защо всъщност хората са добри един към друг? От научна гледна точка няма основателна причина човек да се отклонява от пътя си и да оставя собствената си работа, за да помага на другите, особено когато не получава някакви облаги от това. едно ново проучване обаче доказва, че може би има еволюционна причина за съществуването на добротата и тя има повече общо с микробите, отколкото с гените.

Повечето теории, които се опитват да обяснят алтруизма, се фокусират върху индивида. Някои хора имат по-голяма склонност да помагат на другите, защото считат, че така помагат на своя вид и така се приема, че алтруизмът е по-скоро заложен генетично. Просто някои хора са с по-големи сърца и това им е заложено от гените, които са им предадени.

Новото проучване на учени от университета в Тел Авив пък набляга на една нова теория, че добротата зависи по-скоро от гените, отколкото от броя на микробите в човешкия организъм. Вече знаем, че вирусите и бактериите променят поведението ни. Някои вируси ни правят по-агресивни, други дори карат хората да са по-самоубийствено настроени. А други, според новото проучване, могат да накарат хората да се държат по-мило с другите хора.

Как учените са стигнали до това заключение?

Използвайки серия компютърни модели, изследователите проучили различни сценарии за поведението на хора, заразени с микроби, които предизвикват доброта. И установили, че хората, не само се повлияват от микробите и се държат по-алтруистично, но като го правят, помагат на тези микроби да се пренесат от един човек на друг, като правят добротата заразна.

Учените сравнили и моделите за такова поведение у хората, породено от гените и породено от микробите. Оказало се, че генетичната доброта може и да прескочи поколение, но не и тази, разпространена чрез микробите. 

Тази теория показва защо напоследък добрината има тенденцията да се разпространява сред хората. И защо все по-често един добър акт става лавионообразен.

Така че - могат ли микробите да ни направят по-добри хора? Явно могат.


 486,    29  Мар  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg