Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Най-опасното дърво на планетата

Най-опасното дърво на планетата

Манчинеловото дърво може да е застрашен вид, но в същото време това рядко тропическо растение, е едно от най-отровните дървета на Земята.

То не расте на нашите географски ширини, но се среща в Южна Флорида, Централна и Южна Америка. И обикновено са маркирани със знак, като този на снимката, защото се славят като най-отровните дървета. Ако видите такова дърво, веднага се отдалечете от него. Най-отровната част за плодовете му, които приличат на малки ябълки, наричани "ябълка на смъртта". Те имат сладък мирис, но само една хапка от плода може да причини часове агония и дори смърт. Дори да не доведе до смърт, поглъщането на тези плодове може да стане причина за тумори.

manchineel

Но сладките отровни ябълки са само началото. Всяка част от Манчинеловото дърво е много отровна - това включва кората, сока, само капка, от който може да причини зловещи изгаряния. Хора (и боята на автомобили) са били потърпевши от отровните сокове на дървото, дори без да го докосват, когато дъждът ги разнесъл. Ако кората на дървото се запали, пушекът може да увреди зрението на хората наоколо. 

Все пак има и полезни употреби на дървото - местните хора понякога го използват като лекарство - срещу отоци, а сушените плодове като диуретик. Ползва се и за изработката на мебели, след като дървесината се изсуши хубаво и се отърве от отровните сокове.


 2334,    30  Мар  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg