Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Какво знаем и не знаем за светкавиците

Какво знаем и не знаем за светкавиците

Светкавиците са нещо повече от удивително природно явление. Но колко знаем и какво не знаем за тях? Вижте фактите. 

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря и съпроводен от гръмотевица. Линейната мълния се нарича още светкавица.

Светкавици удрят Земята средно около 8 милиона пъти на ден.

Мит е, че светкавица не удря на едно и също място повече от веднъж. По принцип по-голяма вероятност има по-високите сгради и дървета да бъдат ударени от светкавица. А някои по няколко пъти.

Светкавици не съществуват само на Земята. Според учените, подобни явления се срещат на планетите Сатурн, Венера и Юпитер, предполага се, че са характерни също и за Нептун и Уран.

В САЩ на година загиват средно по 32 човека вследствие на светкавици. Там падат около 25 милиона светкавици на година.

Около 3/4 от светкавиците всъщност никога не напускат облаците, в които се "раждат". Само 25% от тях излизат от облака си на произход, за да преминат в друг облак, да преминат по небето или да ударят Земята.

Ако сте навън, когато падат светкавици, най-добре е веднага да намерите подслон. Ако сте в планината и няма подслон, просто стойте възможно най-далеч от високи дървета и скали.

Няма гръм без светкавица. Гърмът е звукът на светкавицата.

Темперурата на въздуха около светкавичен удар достига до 50 000 градуса по Фаренхайт.

Освен по време на гръмотевични бури, светкавици се появяват и при вулканични изригвания, снежни бури и взривяване на ядрени оръжия.

90% от хората, ударени от светкавици, обикновено трудно се възстановяват и имат здравословни проблеми до края на живота си, най-вече свързани с хронични болки, проблеми с нервната система и мозъка, главоболие, депресии.

Най-дългата измерена светкавица била 220 мили, през 2007 г. в Оклахома.

Съществува схващане, че животните имат шесто чувство, което им подсказва кога и къде ще удари светкавица, затова те са в безопасност от подобни природни явления. Но това не е така. През 2016 г. National Geographic съобщават, че повече от 300 елена са намерени мъртви в Норвегия, предполага се, че са ударени от светкавица. Има и други подобни случаи на масова смърт на животни (както домашни, така и диви), което доказва, че те не са в безопасност и могат да станат жертви на този природен феномен.


 8214,    11  Апр  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg