Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Какво знаем и не знаем за пандите

Какво знаем и не знаем за пандите

Пандите са очарователни. А статусът им на застрашен вид ги превръща в международен символ на движението за опазването им. Какво обаче реално знаем и какво не за пандите? Вижте тези интересни факти.

Гигантската панда се среща (в естествена среда) само в Централен Китай.

Новородените панди тежат едва между 85 и 114 грама. Това са едни от най-малките новородени бозайници, като се има предвид големината, която достигат порасналите панди.

Всяка панда, която може да бъде видяна в зоопарк в САЩ е "наета" от Китай. За всяка двойка панди САЩ плащат на Китай по 1 милион долара годишно. "наемането" обикновено се прави за 10 години, но пандите може да се сменят.

99% от хранителния режим на пандите се състои от бамбук. 1% остава за другите растения, предимно корени, които пандите хапват.

Всяка панда, която можете да видите в зоопарка в други страни е наета от Китай и се връща в страната със специална пратка на FedEx - 777-Freighter.

Учените, посветили се на опазването на вида, правят какво ли не, за да помагат на пандите. За да намалят стреса сред тях, учените се пръскат с урината на пандите, с цел да замаскират човешката си миризма, обличат се в панда костюми, а за да се размножават пандите, им пускат "порно за панди". 

Пандите, които живеят в зоологически градини по-често раждат близнаци, защото в повечето случаи децата им са плод на изкуствено осеменяване.

Според китайската традиция, на пандите се дават имена едва когато навършат 100 дни.

През лятото пандите се катерят на височина около 3900 метра, за да си намират храна по стръмните склонове.

Женските панди овулират само веднъж в годината и овулацията им продължава едва 2-3 дни,

Един китайски предприемач възнамерява да създаде най-скъпия чай в света, като използва изпражненията на пандите за наторяване на растението, като по този начин твърди, че чаят ще има свойството да се бори с рака.

В света има само 1600 панди, които живеят в дивата природа.

 


 5051,    25  Апр  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg