Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Гръмотевици, гръмотевични бури и мълнии - неизвестното

Гръмотевици, гръмотевични бури и мълнии - неизвестното

След като ни стана ясно какво знаем и не знаем за светкавиците, време е да се прехвърлим на гъмотевиците и мълниите.

Средно 1500 бури бушуват на Земята във всеки момент във всички краища на света, с изключение на полярните области. За годината техният брой достига 15 милиона.

50 мълнии се случват на планетата всяка секунда.

500 мегаджаула е средната енергия на мълния. За малко семейство тази електроенергия ще е достатъчно за един месец.

Енергията на буреносен облак с размер 10х10 км и височина 5 км се равнява на енергията на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

25% от светкавиците са от облака към земята, а останалите – между облаците.

100 милиона волта – напрежението по време на падане на силна мълния. Това е три пъти повече от лабораторния рекорд.

30 000 градуса е температурата в канала на мълнията. Това е около пет пъти повече, отколкото температурата на Слънцето (4126º С). При такава висока температура въздухът свети в синьо, затова мълнията ни изглежда по този начин.

0,1 ампера е силата на тока, която за няколко секунди води до спиране на сърдечната дейност при хората. Но ударът от мълния е по-кратък и затова в половината от случаите хората оцеляват.

1/5 секунди трае типична мълния, обикновено се състои от няколко къси разряди за по 30-50 микросекунди.

В буреносните облаци се генерират мощни електрически полета с отрицателен заряд в долния слой и положителен – в горния. Мълнията е канал, провеждащ електричество, който се появява за кратко и възстановява частично баланса на електрическите заряди между отделните слоеве на облаците или между облаците и Земята.

Изследванията на електрическите полета на гръмотевичните бури все още не дават отговор на въпроса как се зараждат мълниите. Някои учени смятат, че заредените високо енергийни космически частици могат да предизвикват мълнии, но не е потвърдено.

Кълбовидната мълния е вид мълния с все още неизяснена същност, най-вероятно атмосферно явление, свързано с електричество. Представлява светещ, обикновено сферичен обект, чийто размер варира от няколко милиметра до няколко метра. Обикновено се наблюдава по време на буря, но за разлика от обикновената мълния (светкавицата), кълбовидната мълния може да съществува в продължение на много по-дълго време – от няколко секунди до 2-3 часа. В много редки случаи се появява и при хубаво време. Цветът на мълнията може да е всякакъв, като най-често е червен, оранжев, или жълт. Понякога може да си изменя и цвета и размера.

Китайски учени твърдят, че са ракрили тайната на кълбовидната мълния. Те провеждали наблюдения във високопланинския район на Тибет, използвайки камери и спектрографи, когато, по време на силна буря, станали свидетели на рядко срещано фантастично явление – близо до тях мълния ударила в земята, секунди след което се образувало голямо светещо кълбо с диаметър около пет метра. Кълбовидната мълния изминала 15 метра, летейки в продължение на 1,6 секунди, и изчезнала безследно. През цялото време тя променяла своя цвят, започвайки от пурпурно-бял, оранжев, отново бял и накрая яркочервен.

С помощта на спектрометъра учените установили, че основните елементи в кълбовидната мълния са силиций, желязо и калций, каквито обикновено се съдържат в почвата. Това откритие позволило на китайските учени да потвърдят хипотезата на новозеландския учен Джон Абрахам, представена през 2000 г. Той предположил, че при удара на мълнията в земята, благодарение на внезапното и силно повишаване на температурите, от почвата бързо се изпаряват окиси на силиций, желязо и други елементи. От своя страна ударната вълна изхвърля газа във въздуха, образувайки кълбо.

 


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg