Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо ни харесва миризмата на стари книги

Защо ни харесва миризмата на стари книги

Според ново проучване историческата миризма е част от „културното наследство“ и трябва да се пази, за да оживее миналото.

Можем да научим много за миналото, когато гледаме стари снимки, разхождаме се из старинни сгради, антични магазини или гледаме исторически архиви. Но за миналото можем да научим много, когато вдишаме уханието му.

Миризмата на миналото е част от историческото наследство и важна част от разбирането на връзката с историята, точно толкова важна, колкото пазенето на реликвите.

Но как да се опише тази миризма?

Учени смятат, че това може да стане най-добре чрез фокусиране върху мириса, който обичаме най-много – този на старите книги.

Носът знае най-добре

Всички сме изпитвали способността на миризмите да извикват спомени в съзнанието ни и да предизвикват куп емоции. Като мириса на печени курабийки, който винаги ни напомня на баба, миризмата на цъфнали люляци която ни праща обратно в пролетните вечери и първата ученическа любов и т.н.

Същото е и с миризмата на старите книги. Тя обикновено предизвиква в нас спомени за историите, които сме чели като деца и сме били жадни да опознаем света.

С какво свързват хората миризмата на стари книги

Най-много от участниците в посоченото проучване, споделили, че свързват миризмата на стари книги с миризмата на шоколад, следваща по асоциативност била миризмата на кафе и на трето място – „на старо“.

Факт е, че и трите – книгите, шоколадът и кафето са с произход от растения.

Освен че това проучване ни позволява по-емоционално да се свържем с историята, учените са на мнение, че резултатите от него могат да помогнат за по-доброто съхранение на старите книги, както и за въвеждането на още един компонент, а именно – аромат, към визуалните и звуковите ефекти, съпътстващи обиколката на туристи в много музеи и исторически местности.


 5115,    05  Май  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg