Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
8 факта за мъжкото тяло

8 факта за мъжкото тяло

Мъжкото тяло крие тайни, които понякога си остават загадка не само за дамите, но и за самите мъже. Предлагаме ви 8 факта, които ще ви накарат да погледнете на мъжкото тяло по различен начин.

1. Мъжете остаряват по-бавно

Поне на външен вид. Кожата им губи колаген много по-бавно от тази на жените и те запазват младежкия си вид много по-дълго. Просто кожата им е много по-устойчива на увисване и сбръчкване. Но пък те полагат много по-малко грижи за кожата си в сравнение с дамите, което им се отразява зле.

2. И те имат млечни жлези

Да, така е. И мъжете имат жлези, които лактират. Но това е по-скоро анормалност в мъжкото тяло, която може да се появи при твърде голямо производство на хормона пролактин. То се появява при различни видове лечение на сърцето, хипоталамуса и други.

3. Плешивост

Оплешивяването не се предава само по линия на майката. Ако бащата на един мъж е плешив, неговите шансове да оплешивее са около 60%. Активността на мъжките хормони също влияе на производството на нова коса. Стресът и лошото хранене също увеличават риска от оплешивяване.

4. ПМС

Може би това е много изненадващо, но 26% от мъжете имат предменструален синдром. По това време те стават по-чувствителни, раздразнителни и гладни, и дори могат да имат болки в корема.

5. Женско начало

Всички човешки същества започват съществуването си като жени. X и Y хромозомите са решаващи за определянето на различията в пола. Когато две X хромозоми се обединят, се получава момиче, когато са X и Y хромозома, е момче. Но Y хромозомата не е активна през първите 5-6 седмици на бременността на майката, така че всеки ембрион започва развитието си като женски.

6. Дебела кожа

Ненапразно някои жени наричат мъжете си "дебелокожи". Няма грешка в това. Тестостеронът прави мъжката кожа около 25% по-дебела от женската. Макар че с остаряването и мъжката кожа изтънява, а женската остава с една и съща дебелина до менопаузата.

7. Адамовата ябълка

Чудили ли сте се някога за какво служи Адамовата ябълка? И защо мъжете я имат, а жените не? И мъжете, и жените имат щитовиден хрущял, чиято цел е да предпазва гласните струни. Другата му функция е да определя височината на гласа на човека. По време на тиинейджърските години той променя ъгъла си, което се определя като "мутиране" на гласа. При мъжете той става по-голям, а гласът им съответно по-нисък.

8. Възприятието за цветовете

Мъжете възприемат много по-малко цветове и нюанси от жените, за което има просто обяснение. Възприятието за цветовете се определя от клетки, които се съдържат в X хромозомата. Тъй като жените имат две X хромозоми, те притежават два пъти повече такива клетки от мъжете.


 1367,    16  Май  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg