Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Защо фламингото стои на един крак

Защо фламингото стои на един крак

Фламингото е интересно поради много причини. Не може да се пренебрегне розовото му оперение, нито пък факта, че стои на един крак, докато се сгушва в перушината си и спи.

Защо фламингото предпочита да стои а един, а не на двата си крака докато си почива? Дали за да регулира температурата на тялото си, или за да отпусне мускулите си? Това винаги е било някаква тайна. Досега. Защото екип от учени в Атланта са провели експерименти с живи и мъртви птици фламинго, за да установят какъв е физическият механизъм, който кара тези птици да стоят на един крак.

Оказва се, че даже мъртвите фламинга могат да бъдат поставени на единия им крак, без да се налага някой да ги държи, което означава, че не се изисква никаква енергия от тези птици за това действие.

Изследователите наричат това явление "пасивен гравитационен механизъм". За фламингото стоенето на един крак изисква много по-малко енергия от стоенето на два крака. Затова и тези птици предпочитат да си почиват в тази поза, която се усъвършенствали с течение на времето.

Но какъв точно е реалният механизъм, който им позволява да правят това с такава лекота, върху това учените все още има да поработят, за да разберат.

 


 541,    26  Май  2017 ,   Природа

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg