Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Място, забравено от гравитацията

Място, забравено от гравитацията

Били ли сте някога на място, където не се чувствате така силно привлечени към земята? Такова място съществува и там нещата са сякаш "по-леки". И то е Чърчил, Манитоба в далечните северни части на Канада. Там белите мечки и белугата са често срещани, а най-популярният транспорт са сноумобилите. В самия Чърчил има пътища, разбира се, но няма пътища до Чърчил или от Чърчил. До там може да се стигне по въздух или по вода.

Най-привлекателен е този район за учените и то поради много причини. Една от тях е гравитацията и по-конкретно - липсата на така силна гравитация. Всъщност това не се забелязва на пръв поглед, усеща се само над 136 кг. Така че, ако тежите по-малко, няма да усетите явлението.

Въпреки това този феномен занимава учените от години. и се дължи на залива Хъдсън. Той е епицентър на ледник, който е бил най-големият в света. Но областта около залива Хъдсън се е променила значително през последните 20 000 години. Тайната се крие във формата на Земята. Ако тя беше с формата на идеална сфера, гравитацията щеше да е една и съща навсякъде по света, но тя не е. Доказано е от сателитите на НАСА, пуснати през 2007 г., за да потвърдят тази теза.

Къде е отишла гравитацията?

Най-вероятната теза на учените е, че най-големият ледник, който се е разпаднал преди години, е причинил тази депресия на повърхността под него, заради огромната си тежест. Веднъж щом ледникът се "оттеглил", по-малката маса причинила и по-малка гравитация. И дори земята да се "възстановява", ще са нужди хиляди години докато масата и гравитацията там достигнат нормалност.

Друга възможна теория, освен тази с ледника, е, че на това място има скала, която бавно се придвижва към земното ядро и по този начин причинява колебания в масата и гравитацията.

Каквато и да е причината, заливът Хъдсън и град Чърчил са интересно и уникално място, което си заслужава да посетите, ако сте истински пътешественици.


 640,    07  Фев  2017 ,   Туризъм

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg