Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Туристически дейности, които са вредни

Туристически дейности, които са вредни

Една от най-големите радости на пътуването е човек да изпита нови изживявания и да си донесе сувенир от местата, на които е бил. По този начин обаче всеки от нас (по някакъв начин) нарушава баланса и оказва влияние върху мястото, на което в бил. Докато правите списък на всичко, което искате да направите, докато пътувате, вижте и кои са активностите, които е най-добре да избягвате. Защото те са всичко друго, но не и безобидни и безвредни.

Яздене на слон

Язденето на слон може да ви се струва много забавно на пръв поглед. Качвате се на гърба на гиганта и виждате света от друг ъгъл. Такива турове със слонове се предлагат много във Виетнам и Тайланд. Но знаете ли, че слоновете, които се използват с тази цел са лишени от комуникацията с техни събратя, отгледани са в изкуствена среда и в подчинение на хората, и не на последно място - заради дейността, която се извършва с тях, те често страдат от болки в стъпалата, артрит и други болести.

Ако харесвате слонове, не ги яздете, а по-добре отидете да видите убежищата, в които слонове са били спасени от тази дейност.

Сувенири от корал

Кораловите рифове са дом на 1/4 от океанското биоразнообразие, те също имат значение за предпазване на бреговете от бури. Но добиването на корали уврежда кораловите рифове. Когато това добиване е с цел изработка на сувенири, то уврежда толкова рифовете, че те стават мъртва зона. А това оказва влияние и върху баланса на екосистемата. Освен това могат да ви арестуват, ако ви хванат с някои видове корали на границата.

Пиене на вино със змии

Това питие доби голяма популярност напоследък, но качествата му са доста съмнителни, а и никак не се отразява добре на самите змии. Някои от видовете, от които са прави питието, всъщност са застрашени видове.

Галене на лъвове и тигри

Много хора искат да направят точно това, когато пътуват до екзотични страни - да се приближат до големите котки и да ги погалят. И такава възможност реално се предлага на туристите в Азия и Африка. Но лъвовете и тигрите, които се държат в плен за тази цел, никога повече не биват връщани в естествената им среда и понякога биват убивани и продавани на трафиканти.

Купуване на сувенири от слонова кост

Търговията със слонова кост е един от най-големите проблеми за популацията на слоновете. Много от тях стават жертва на трафиканти заради слоновата кост, а нейната цена пада драстично през последните години.


 7455,    11  Апр  2017 ,   Туризъм

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg