Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Интересни факти и теории за Стоунхендж

Интересни факти и теории за Стоунхендж

Стоунхендж е величествен строеж, намиращ се на 130 км югозападно от Лондон, в равнината Солсбъри, южна Англия. Изцяло може да бъде разгледан само от голяма височина. Наричан е още осмото чудо на света, най-голямата мистерия на древния свят. През Средновековието са вярвали, че Стоунхендж е издигнат от крал на бритите. В легендите пък се говори, че е бил построен само за една нощ от водещия магьосник на бритите Мерлин. През 1771 г. доктор Джон Смит измерил внимателно всички камъни и стигнал до заключението, че Стоунхендж не е само храм на Слънцето. Гигантското съоръжение се оказало календар и огромна обсерватория, благодарение на която са определяли много точно деня на лятното слънцестоене. Това се определяло с издигането на Слънцето над „Камъкът на петата“. Така се отбелязвал краят на годишния цикъл.


Много неща са написани за Стоунхендж, много са все още загадка. Ако решите да посетите това призрачно и величествено място, вижте тези интересни факти за него.


1. Стоунхендж е бил построен на няколко етапа, като началото му е поставено преди 5000 години, когато праисторическите хора погребвали кремираните си мъртви. Каменният кръг бил издигнат в центъра на монумента през късния Неолит, някъде около 2500 пр. Хр.


2. За строежа на Стоунхендж са изпозлвани два вида камъни, а общият брой на камъните е 83.


3. Най-големите от камъните в Стоунхендж, известни като сарсени, са до 9 метра високи и тежат по около 25 тона (22,6 метрични тона) средно. Смята се, че те са били донесени от Marlborough Downs, на разстояние от 20 мили (32 км) на север. По-малките камъни, наричани ”сини камъни” („bluestones“, защото имат синкав оттенък, когато са мокри) тежат до 4 тона и вероятно са пренесени от няколко различни места в Западен Уелс, като са били транспортирани, от разстояние 225 км. Неизвестно е как хората в древността са ги преместили толкова далеч. Учените са предположили възможността, че по време на последният ледников период, ледниците са извършили това преместване със своето придвижване. Това обаче е само предположение.


4. Първоначално Стоунхендж е имал само два входа – голям от североизточната страна и по-малък от южната страна. Сега там има много повече дупки и входове, образувани с течение на времето.


5. Намерените кости на животни в близост до комплекса водят до заключението, че ловът на диви животни е бил свързан с ритуалите провеждани в светилището Стоунхендж, вероятно и за жертвоприношения. От това, което учените могат да кажат е, че равнината Солсбъри се смята за свещено пространство дълго преди самият Стоунхендж да е построен.

o STONEHENGE 1


6. При разкопки в Стоунхендж са били намерени римска поезия, монети и други находки. Не са открити много средновековни артефакти, заради което се предполага, че местността е била спорадично използвана през Средновековието.


7. След 1880 г., когато били извършени и първите научни изследвания на Стоунхендж, Чарлз Дарвин заключил, че червеите имали голяма роля за потъването на камъните на монумента в почвата.


8. Векове наред никой не е можел да отговори точно какво представлява Стоунхендж и какво е предназначението му. Храм на Слънцето ли е, град на мъртвите или пък място за ритуални погребения.

o STONEHENGE


9. През 1964 година Сесил Нюхем изумил академичното общество с твърдението си, че Стоунхендж е използван като лунна обсерватория. Твърдението му било базирано на правоъгълното разположение на четирите базови камъка. Позицията му била потвърдена от професор Джералд Хокинс през 1965 година. След дълги компютърни изследвания, професора доказал, че Стоунхендж не само е ориентиран по отношение на някои основни точки от цикъла на движението на Луната, но и давал възможност за предвиждане на лунните затъмнения.


10. Благодарение на техниката, учените са открили нов подземен Стоунхендж с по-големи камъни. Той се намира на почти 3 км североизточно от надземния и на 4 метра дълбочина. Учените са на мнение, че подземният Стоунхендж е друго ритуално светилище от древността. Освен това той е 5 пъти по-голям от надземния Стоунхедж и затова са го нарекли ”Суперхендж”.


11. В България е открит магалитен паметник от камъни, подредени в подобна форма като тези на Стоунхендж. Той се намира до село Старо Железаре.

staro jelezare stoneh


 822,    20  Апр  2017 ,   Туризъм

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg