Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Ако живеете близо до магистрала, е по-вероятно да страдате от деменция

Ако живеете близо до магистрала, е по-вероятно да страдате от деменция

Хората, които живеят близо до магистрала или до главен път, никак няма да са доволни от тази информация, но едно ново проучване доказва, че те са подложени на по-голям риск от деменция.

За никой не е тайна, че животът в голям град със замърсен въздух и тежък трафик в опасен за здравето. Но група учени от Канада се съсредоточили да установят как точно тези замърсители влияят на човешкия мозък. За целта  на проучването те изследвали 7 милиона човека на възраст между 20 и 85 години. И търсели имали връзка между изследваните и някое от трите заболявания - Паркинсон, множествена склероза и деменция. Не намерили никаква връзка между живота в близост до главни пътни артерии и заболяванията Паркинсон и множествена склероза, но установили връзка с по-големия шанс тези хора да развият деменция.

Още по-точно - учените установили, че вероятността хората, които живеят на 50 метра от главен път да развият деменция е с 4% по-висок. И той намалява с отдалечаване на местожителството. За хората, които живеят на 200 метра и повече от главни пътни артерии този риск е почти незначителен.

Учените все още не са сигурни и им предстои да изследват дали някой конкретен замърсител вличе по този начин и дали шумът от магистралите и главните пътища има значение за равиването на деменция.

 


 461,    16  Мар  2017 ,   Здраве

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg