Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
За да спрете изкушенията, контролирайте мисълта си

За да спрете изкушенията, контролирайте мисълта си

Пристрастяването не винаги води до болести, разпадане на отношенията ни с партньора или до затвор. Има и по-безобидни пристрастявания, които обаче също не са полезни за нас и имат негативно влияние върху живота ни.

Освен това можем да се пристрастим не само към алкохол, цигари или наркотици, можем да се пристрастим към всичко - технологии, телевизия, хора, любов, към разни хобита и дори към самите себе си. Разбира се, не всички пристрастия са еднакви, но те действат горе-долу по еднакъв начин на мозъка ни.

Какво стои в основата на лошите навици?

Придобиваме и добрите, и лошите навици с опит. Правим нещо и то ни кара да се чувстваме добре, заради веществата, които съдържа (захарта например или пушенето) или заради начина, по който ни кара да се чувстваме (намалява притеснението ни). Това ни действа положително и изпитваме същата емоция следващия път, когато правим същото нещо. Когато го правим по-често, то се превръща в навик.

Навиците си човек започва да развива първо заради нуждата от оцеляване. Но с течение на еволюцията някои от тях са се превърнали по-скоро във вредни, отколкото в полезни навици.

Какъв е начинът да се преборим с вредните навици?

Според учените, да избягваш да мислиш за вредния навик не е решение. Така само се стресираме повече. Единственото правилно решение е да променим начина си на мислене. А именно - да говорим за пристрастието си и какво изпитваме, когато извършваме вредното действие. Как се чувстваме, когато пушим, когато ядем сладкиш или пием алкохол. Някои изследвания доказват, че този метод има много добри резултати при пушачите. След като изясним как се чувстваме, докато извършваме определеното действие, трябва да си изясним и как се чувстваме, ако нещо ни възпрепятства да го направим. Например, как се чувстваме, когато не можем да си запалим цигара.

Ключът е в разбирането на омагьосания кръг

Когато разберем защо правим всичко, което правим и как ни кара да се чувстваме това, ние се освобождаваме от стреса, причинил вредния ни навик и е малко по-лесно да се откажем от него. Но трябва да бъдем търпеливи, Отнема около три месеца да разберем как действа желанието и да намерим начин да не се поддаваме на изкушението. Важното е отказването от вредните навици да стане постепенно.


 534,    29  Мар  2017 ,   Здраве

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg