Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Ръцете говорят за здравето

Ръцете говорят за здравето

На всеки се е случвало да му изтръпне ръката. Това неприятно усещане може да бъде причинено както от обикновена умора, така и от някои по-сериозни здравословни проблеми. Нека да обърнем по-детайлен поглед към знаците за здравословни проблеми, за които могат да ни подскажат ръцете ни.

tingling fingers

Умора и изтощение

Как се проявява: Когато вдигаме тежки неща и извъртаме китката си в неудобна позиция, увеличаваме напрежението на нервите, разположени близо до повърхността на кожата. Това води до изтръпване на всички пръсти.

Какво да направите: Наспете се добре, починете си и се насладете на един масаж.

lack of vitamins

Липса на витамини

Как се проявява: Липсата на някои витамини (Е, B1, B6, B12) може да причини изтръпване на пръстите на лявата ръка или на левия крак.

Какво да направите: Посъветвайте се с лекар как да възстановите баланса на витамини в тялото ви.

spine damage

Проблеми с гръбначния стълб

Как се проявява: Когато имате проблеми с гръбначния стълб, често се случва да ви изтръпва малкият пръст на лявата ръка. Това е резултат от напрежението върху него и нараняването на някои нерви.

Какво да направите: Изправяйте гръбнака си, колкото можете по-често, правете йога упражнения, гимнастика или най-добре плувайте. Избягвайте да стоите продължително време в седнало положение.

carpal syndrome

Карпално-тунелен синдром

Как се проявява: Най-често чрез палеца, показалеца и средния пръст на ръката. Тъй като те се ползват постоянно при някои действия, които са част от работата на човек, могат да се подуят и да накарат ръката да изтръпне.

Какво да направите: Гимнастика на ръката и разтягане на ставите може да предотврати появата на карпално-тунелен синдром.

blood circulation

Проблеми с кръвообращението

Как се проявява: Изтръпване на върха на пръстите на дясната ръка. Може да се появи и изтръпване на цялата ръка. Причината може да е травма в рамото или сърдечно-съдово заболяване, което има влияние върху кръвния поток.

Какво да направите: Разхождайте се на спокойни и тихи места, правете гимнастика, а ако симптомите не отшумяват, консултирайте се с лекар.

buergers disease

Болест на Бюргер

Как се проявява: Тази болест засяга най-вече пушачите. Кръвообращението е възпрепятствано от постоянния прием на никотин, което води до липса на минерали в организма. Това причинява изтръпване първо в пръстите, после в цялата ръка.

Какво да направите: Няма лечение за това заболяване, но задължително трябва да се откажете от пушенето.

diabetes

Диабет

Как се проявява: Един от първите признаци за диабета е изтръпване, което се простира от стъпалата до пръстите на ръцете. Появява се заради намаления кръвоток към някои части на тялото, причинен от увредените окончания на клетките и тъканите.

Какво да направите: Посъветвайте се се доктор и ако се докаже, че имате диабет и от кой тип е, приложете съответното лечение. Диабет тип 1 се повлиява само с инсулин, докато тип 2 е по-скоро резултат от лошо хранене и може да се повлияе по много начини.


 4454,    03  Апр  2017 ,   Здраве

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg