Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Посивелите коси говорят

Посивелите коси говорят

Първите бели косми по косите ни обикновено означават, че остаряваме. Различно е при различните хора - на някои косите посивяват още на по 20 години, други не ги забелязват до след 30-те. Има и случаи, в които сивите коси са признак не само за безвъзвратното остаряване, а за други проблеми, свързани със здравето ни.

За мъжете това може да е признак за повишен риск от инфаркт

Това доказва проучване на Европейската общност по кардиология. В него взели участие 545 мъже, като, освен белите коси, учените изследвали техните вредни навици (най-вече пушат ли или не), кръвно налягане, медицинска история.  Оказало се, че тези със сърдечни проблеми и заболявания, имали по-висок процент бели коси.

Липса на витамини

Белите или сивите коси могат да са и признак за липса на някои витамини в тялото. Всеки фоликул на косъма съдържа меланин - същият, който отговаря и за цвета на кожата ни. Обикновено, когато остаряваме, произвеждаме по-малко меланин и затова е нормално косите ни да посивяват и побеляват. Но има хора, които побеляват на много по-ранна от нормалното възраст. А на коя възраст е нормално да започнем да побеляваме?

Хората от европеидната раса започват постепенно да побеляват след 30 или 35 години, азиатците започват да побеляват в края на 30-те си години, а афро-американците - след 45 години. Ако се забележи по-ранно посребряване на косите, най-вероятно става дума за липса на витамини, като витамин B12 или витамин D3. Може да бъде и признак за проблеми с щитовидната жлеза.

Фоликулите може да страдат от "оксидативен стрес"

Космените фоликули произвеждат малко количество въглероден пероксид - химикал, който се използва за изсветляване на косата. Ако обаче вашите фоликули произвеждат повече от необходимото количество, това може да причини побеляване на косата.

Пушите или сте пушили някога

Проучване е установило, че при пушачите съществува 2,5 по-голям риск от преждевременно побеляване на косите. Някои химикали в цигарите разрушават клетките на косата, което води и до оплешивяване.

Белите коси са в гените ви

Това ни е добре известно - ако родителите или прародителите ни са побелели много рано, твърде вероятно е това да се случи и на нас.

 

 

 


 19902,    13  Апр  2017 ,   Здраве

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg