Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Кога е време да сменим някои вещи в дома с нови

Кога е време да сменим някои вещи в дома с нови

Сещаме се да поглеждаме срока на годност на млякото и продуктите, с които се храним, все по-често обръщаме внимание и на това къде и как изхвърляме отпадъците, за да пазим по-чиста околната среда и дома си. Но колко често и сещаме ли се изобщо за срока на годност на стоките за дома, с които можем да прекараме десетилетия? Дори и да не си даваме сметка за това, възглавниците, маратонките ни, подправките и т.н. също имат срок на годност, дори и да ни изглеждат добре, и трябва навреме да ги сменим с нови.

Вещи в спалнята

Възглавници - 2-3 години

Възглавниците с течение на времето се деформират, могат да причинят болки във врата, а най-лошото е, че събират много прах и микроби, затова е добре да се сменят на всеки 2-3 години.

Джапанки и чехли - 6 месеца

Те са благоприятна среда за развиване на гъбички, затова трябва да се измиват добре след всяко ползване и да се сменят на всеки 6 месеца.

Вещи в банята

Гъба - 2 седмици

Гъбите започват да развиват мухъл и гъбички много бързо, затова трябва да се сменят често.

Кърпи - 1-3 години

Хавлиените кърпи за баня не са вечни. Дори да ги перем често, това не ги спасява. Добре е да се сменят с нови на 1 до 3 години (зависи от кърпите и качеството на материала, от който са направени).

Четка за зъби - 3 месеца

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки три месеца, когато косъмът ѝ започне да се износва, но трябва да се сменя и след като сте били болни от настинка или грип, иначе рискувате да се разболеете отново.

Гребени и четки за коса - 1 година

Те трябва да се почистват хубаво всяка седмица и да се сменят с нови всяка година.

Парфюми - 1-3 години

За толкова време парфюмите или тоалетните води пазят качествата си. Когато не са отпечатани, могат да издържат и 4 години, но след отварянето, срокът им на годност е 2 години.

Детски вещи

Те се повреждат доста бързо и това може да увреди венците на детето, затова бибероните трябва да се сменят често.

Детски столчета - 6-10 години

Биберони - 2-5 седмици

материалите и най-вече пяната, която в тях, се деформират с течение на времето и затова столчето става негодно за употреба. Винаги е по-добре да купите нов стол за кола за детето си, отколкото втора употреба.

В гардероба

Сутиени - 1-2 години

Когато сутиенът загуби формата си, трябва просто да си купите нов.

Маратонки - 1 година

Дори и да са здрави и да изглеждат добре, маратонките трябва да се сменят често, особено ако ги носите много, защото губят формата си и това води до по-голямо натоварване за вас.

В кухнята

Подправки - 1-3 години

С времето те губят вкуса и мириса си.

Брашно - 6-12 месеца

В килера

Пожарогасител - 15 години

Разклонител - 1-2 години

Дизенфектанти - 3 месеца

Препарати против комари - 2 години


Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg