Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
10 мита за здравето на зъбите

10 мита за здравето на зъбите

Както често се случва, съществуват редица митове, както и за здравето на зъбите, в които безрезервно вярваме. А не бива. Сега ще проверим 10 от тях. Истина ли са или не?

Захарта е най-големият враг на зъбите

Истина. Но не само захарта в чист вид е вредна за зъбите ни. Всички тестени храни, захарни изделия, но и захарта, съдържаща се в плодовете - останките от тях по зъбите ни са храна за вредните бактерии, които произвеждат киселини в устата.

Бременните жени не могат да ходят на зъболекар

Не е истина. Хората казват така, защото по принцип лекарствата, използвани за обезболяване на зъболекарския стол, могат да навредят на бебето. Но, ако бременната жена има някакво възпаление в устната кухина, то трябва да бъде овладяно. По време на бременност обаче не се препоръчва правенето на снимки на зъби и слагането на упойващи вещества по време на лечение на зъбите.

Млечните зъби на децата не е нужно да се лекуват

Не е итина. Дори млчените зъби да се сменят при всички деца, ако те са развалени и не се лекуват, има опасност от възпаления в устата на детето, кето не бива да се пренебрегва.

Трябва да използвате четка с твърд косъм, за да почистите зъбите си добре

Не е вярно. Всъщност е по-хубаво да използвате четка с мек косъм, за да не нараните венците и емайла на зъбите. Простото правило, което трябва да спазвате е: миене на зъбите 2 пъти на ден и смяна на четката за зъби веднъж на 3-4 месеца.

Използвайте клечки за зъби след хранене

Не е нужно. За да почистите зъбите добре след хранене, е най-добре да използвате конец за зъби.

Колкото по-често миете зъбите си, толкова по-здрави ще са те

Не е истина. Многократното миене на зъбите може да увреди емайла им. Мийте ги два пъти на ден и толкова пъти използвайте вода за уста.

Болката в зъба означава дупка или кариес

Не е така. Има редица причини за болка в зъба, сред които кариес и дупка, но не само - възпаление, проблеми с венците, дори синузит.

Ако ви падне пломба, тя просто трябва да бъде сменена с нова

Така е и не е така. Трябва да се направи нова пломба, но преди това може да се наложи отново изпиляване и почистване на зъба. Факт е, че трябва да отидете на зъболекар възможно най-скоро.

Трябва да премахнете мъдреците

Не винаги. Вече знаете кога трябва и кога не да се премахват мъдреците.

Зъбите трябва да се мият след закуска

Спорно е. Някои зъболекари препоръчват миенето на зъбите сутрин да се прави непосредствено след ставане от сън, тъй като тогава в устата и по зъбите са се натрупали много бактерии, които, ако не бъдат измити, застрашават да отидат право в стомаха. Според други е по-добре сутрин зъбите да се измиват след закуска. Който и вариант да изберете, просто си мийте зъбите сутрин.


 470,    11  Май  2017 ,   Здраве

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg