Потребителско име *
Парола *
Запомни ме
Говорете си сами! Това е добра терапия

Говорете си сами! Това е добра терапия

Доскоро си мислехме, че това да си говориш сам е признак за не особено стабилно психическо здраве. Поне така ни казваха нашите родители едно време и когато минавахме покрай човек, който си говори сам, си викахме "Да пази Господ!" и "Горкият! Сигурно е полудял". Но науката е готова да оспори и този "факт". Как?

С научни изследвания и проучвания, разбира се, които идват да покажат, че всъщност да си говориш сам е много добра психологическа терапия, която помага на самочувствието и ни прави по-уверени в себе си.

За тази цел, разбира се, е необходимо позитивно говорене и то на висок глас. По този начин не само че се мотивираме по-добре за среща с шефа например или за решаване на някакъв проблем, но и запомняме по-лесно. След проведен експеримент с доброволци, част от които трябвало само да гледат предмети на компютъра, а други трябвало да поглеждат предмета и да назовават името му на висок глас, се оказало, че онези, които говорели за предметите, били запомнили много повече от тях. Затова, ако трябва наистина да запомните нещо важно, казвайте го на глас.

Когато пък се опитвате да намерите решението на сложен проблем, обсъдете го на глас със себе си. Може да се изненадате, че ще намерите отговора по-бързо и лесно. Ако се ядосате адски много на някой, вместо да му се разкрещите, за което после може да съжалявате, изкарайте си гнева на някоя възглавница, казвайки на себе си всички неща, които искате да кажете на този човек. Когато се подготвяте за важна среща или презентация, изговорете всичко, което искате да кажете на нея предварително пред огледалото. Това ще ви помогне после за по-добра комуникация с хората, които трябва да ви слушат.

С няколко думи - науката се е произнесла ясно: когато сте стресирани, ядосани, под напрежение, искате да довършите важна задача, искате да запомните нещо важно или имате нужда от повече увереност, говорете си сами. Вие сте човекът, който може да си помогне най-много.

 


 948,    18  Май  2017 ,   Здраве

Нашата мисия

logo

Нашата мисия е да помогнем повече българи да се запознаят с екологичния и здравословен начин на живот, за да бъдат здрави, щастливи и усмихнати.

 

 

Контакт

София, Витоша, ВЕЦ Симеоново 999

Телефон: (02) 962 87 74

email:office@eco-life.bg